תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל
דרך המלך המוכרת לכולנו לצורך גביית חוב המגיע לנו היא הגשת תביעה בבית המשפט, ניהול הליך משפטי, קבלת פסק דין ורק אז פונים לאכיפתו באמצעות פתיחת תיק בלשכת ההוצאה.
בתנאים מסוימים ניתן לדלג על ניהול הליך משפטי ולהגיש תביעה ישירות בלשכת ההוצאה לפועל ורק במקרה בו החייב יגיש התנגדות התיק יועבר לדיון והכרעה בבית המשפט המוסמך. הליך זה נקרא "תביעה בסכום קצוב".
תביעה בסכום קצוב ניתן להגיש בהוצאה לפועל אך ורק כאשר סך התביעה אינו עולה על 75,000 ₪.
פתיחת התיק כרוכה באגרה בסך 1% מסך החוב (יוזכר כי יש אגרת מינימום המשתנה מעת לעת).
ניתן להגיש בהוצאה לפועל תביעה בסכום קצוב באחד מהמקרים הבאים:
- תביעה בסכום קצוב מכוח התחייבות או חוזה עליהם יש ראיה בכתב בהתקיים 3 תנאים:
- סכום קצוב – כאשר הסכום הנתבע ניתן לחישוב באופן פשוט וברור (לדוג': חוב של דמי שכירות שלא שולמו או הלוואה שלא שולמה, אך לא ניתן להגיש במסגרת הליך זה חוב שמצריך הערכות שמאי או חוות דעת מומחה)
- מכוח חוזה או התחייבות.
- ראיה בכתב – ראיה בכתב שתעיד על ההתחייבות או החוזה מכוחם מוגשת התביעה (כגון: מסמך בכתב / חילופי sms / מיילים)
- תביעה מכוח עילה בחוק לתשלום סכום קצוב (כגון: חוב ארנונה לרשות מקומית / אגרה).
חשוב לדעת ! קודם פתיחת התיק על הזוכה לשלוח לחייב מכתב התראה ערוך לפי טופס 19א לתוספת הראשונה של תקנות ההוצאה לפועל, תש"ם – 1979 לפיו אם לא ישלם החייב את חובו בתוך 30 יום תוגש כנגדו תביעה בסכום קצוב בהוצאה לפועל. את המכתב יש להמציא או בדואר רשום עם אישור מסירה או במסירה אישית באמצעות שליח.
בקשה לפתיחת תיק הוצאה לפועל בתביעה בסכום קצוב תוגש רק במידה וחלפו 30 יום מיום קבלת החייב את כתב ההתראה והחייב לא הסדיר את החוב.
את הבקשה יש להגיש על גבי טופס 203 (טופס בקשה לביצוע תביעה בסכום קצוב) בו יש לפרט את פרטי הצדדים.
לבקשה יש לצרף את המסמכים הבאים:
- העתק ממכתב ההתראה בצירוף אישור המסירה של דואר ישראל או אישור מסירה ותצהיר מוסר במידה ונמסר במסירה אישית על ידי שליח.
- כתב תביעה המפרט את הטענות העובדתיות והמשפטיות (במידה והחייב יגיש התנגדות, העניין יועבר לדיון ולהכרעה בבית המשפט המוסמך ולכן חשוב לערוך את כתב התביעה כנדרש ולכלול בו את כל העילות המשפטיות מכוחן מוגש).
- ראיה בכתב בנוגע להתחייבות / החוזה מכוחם מוגשת התביעה.
- אישור פרטי החייב עדכני ממשרד הפנים.
לאחר פתיחת התיק, לשכת ההוצאה לפועל תמציא לחייב אזהרה לפיה באפשרותו לפעול באחת מהדרכים הבאות:
- לשלם את החוב / להתייצב לחקירת יכולת / להגיש בקשה לפריסת החוב בתשלומים בתוך 30 יום ממועד קבלתו את האזהרה.
- להגיש התנגדות לתביעה (התנגדות = בקשת רשות להתגונן) בתוך 30 יום ממועד קבלתו את האזהרה ואז יעבור התיק לדיון ולהכרעה בבית המשפט המוסמך.
במידה והחייב לא פעל לפי אחת מהאפשרויות כאמור לעיל, באפשרותך להתחיל בהליכי גבייה באמצעות הגשת הבקשות המתאימות ללשכת ההוצאה לפועל. ההליכים כאמור כרוכים בתשלום אגרה להוצאה לפועל אותם עליך כזוכה לשלם ובאפשרותך לבקש כי האגרות יתווספו לחוב.
מאמר זה אינו תחליף לייעוץ משפטי וממומלץ להתלוות בעורך דין מייצג העוסק בתחום.
למשרד עורכי דין שחר את שחר ניסיון רב שנים בייצוג זוכים בלשכת ההוצאה לפועל בהגשת תביעות בסכום קצוב וגביית חובות ביעילות ובמקצועיות. כמו כן, המשרד מספק ייצוג משפטי הן בהוצאה לפועל והן בבית המשפט במקרה בו תיק הוצאה לפועל מועבר לדיון בבית המשפט לאור התנגדות מטעם החייב.
אמי שחר עו"ד
משרד עורכי דין שחר & שחר.

פנו אלינו עוד היום
אנחנו מזמינים אתכם לפנות למשרדנו עוד היום לקבלת מידע נוסף. ניתן לפנות אלינו בטלפון או דרך טופס צור קשר באתר שלנו, אנחנו נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת.