להתאמת הליך של מחיקת חובות/צו הפטר חייגו אלינו: 072-395-5180

חוק חדלות פירעון החוק החדש

//חוק חדלות פירעון החוק החדש
חוק חדלות פירעון החוק החדש 2019-06-20T19:21:31+02:00

חוק חדלות פירעון החדש

במאמר זה נסקור בקצרה את השינויים בחוק חדלות פירעון החדש שייכנס לתוקף בספטמבר 2019

תכלית החוק החדש

תכליתו המרכזית של החוק הינו שימת דגש לשיקום החייב.

גישה חדשה בתחום חדלות הפירעון המתבססת על שינוי התפיסה לגבי חייבים.

עד היום הייתה הנחה שלפיה אי תשלום חוב נובע מהתנהגות פגומה ולא מוסרית ודיני הפירעון קיימים כדי לחנך ולהעניש את החייב. גישה זו השתנתה באופן הדרגתי להבנה חדשה לפיה בעידן המודרני כשל ביכולת פירעון חוב הינו דבר טבעי ותדיר.  ומצב בו אדם נכנס לחובות כלכליים זה לא בהכרח פגם מוסרי אלה תאונה כלכלית בלבד.

הביטויים העיקריים של שינוי הגישה

  • הביטוי המובהק של הגישה השיקומית הוא קיצור זמן ההליך. כלומר הכנסת כל הפרטים החייבים לתהליך תשלום ושיקום מוגבל בזמן של 4 שנים שבסופו רבים מהם יקבלו צו הפטר ובכך החוק מונע סחבת ארוכת שנים של חייבים שנתקעים בהליכים בהוצאה לפועל ועם השנים והריביות המצטברות חובם רק הולך וגובר

** צו הפטר = מחיקה מלאה של החובות (למעט חריגים בהתאם לחוק)

  • ביטוי נוסף ומשמעותי שהחוק מבקש לקדם. הוא להגדיל את חלקם של הנושים

הרגילים בחלוקת החובות בכך שהמדינה, ושאר הרשויות המקומיות יוותרו על חלק מדין הקדימה שלהם בחלוקת החובות. ובכך הנושים הרגילים יקבלו יותר משקיבלו בעבר

** נושה בדין קדימה = נושה אשר יש לו קדימות ורק כאשר מקבל את מלא חובו,הנושים הרגילים יוכלו להתחלק מימה שנשאר בקופת הכינוס

  • החוק החדש קובע שבמקרים בהם חדלות הפירעון נבעה מהתנהלות כלכלית לא נכונה יוכל בית המשפט לחייב את החייב לעבור הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה. שינוי זה מבורך ויעזור לחייבים רבים להימנע מליפול לחובות שוב בעתיד.

שינויים משמעותיים נוספים שמביא עימו החוק החדש וכדאי לדעת

  • החוק החדש מבדיל בין 2 סוגי חייבים – חייבים שנקלעו למצבם בשל התנהלות כלכלית שגויה או אירוע שאינו תלוי בהם כמו מחלה/עוקץ/ השקעה שהתבררה כשגויה וכדו' לבין חייבים אשר רוצים לנצל לרעה את ההליך.
  • "הכונס נכסים" או בשמו החדש "הממונה על הליכי חדלות ופירעון" יקבל לפי החוק החדש סמכויות פליליות על מנת שיוכל לטפל בחייבים מהסוג השני, דבר זה בא לטובת הנושים, אשר כעת יוכלו לדעת שיש טיפול הולם בחייבים מהסוג השני שפונים להליך על מנת לחמוק מחובות באופן שאינו ישר.
  • עד כה חייב יכול היה להיכנס להליך חדלות פירעון בתנאי שהחוב שלו הוא מעל 25,000. החוק החדש מעלה את הסף ל50,000 לאנשים פרטיים ו70,000 לתאגידים.

שינוי זה יוריד עומס ניכר מהכונס הרשמי ובכך הכונס יוכל להתייחס לכלל התיקים שלו ביתר שאת.

  • עד כה כל הליך בחדלות פירעון נידון בבתי המשפט המחוזיים אך מספטמבר 2019 הליכי חדלות ופירעון בבקשות של חייבים עד 150,000 יתנהלו במלואם בפני רשם הוצאה לפועל ולא בבימ"ש המחוזי כמו שהיה בחוק הישן. כאשר הרשמים האמורים יעברו הכשרה מיוחדת המכשירה אותה לשיקום החייב.

לסיכום

חוק חדלות פירעון נועד לעשות סדר  במתווה ההליך באמצעות חוק מסודר, ולא כפי שהיה עד כה  כפרי יצירת הפסיקה אשר התנהלות ההליך הייתה שונה בין בתי המשפט והיה נתון לפרשנותם בעיקר.

Call Now Button
יצירת קשר
close slider

השאירו פרטיכם בטופס המצורף, ונחזור אליכם בהקדם!

× ליצירת קשר עם עו"ד יצחק